Το 2001 και συγκεκριμένα με τον Ν.2936/01 αποφασίστηκε από την τότε κυβέρνηση η πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών , Ενός Νέου Θεσμού ο οποίος ήρθε σε συνέχεια του Θεσμού των Εθελοντών Πενταετούς Υπηρεσίας , προκειμένου να έρθει νέο αίμα στις Ένοπλες Δυνάμεις  , να επανδρώσει τα σύγχρονα οπλικά συστήματα , να κάνει επαγγελματικές της Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αλλά και να επιτρέψει την Κυβέρνηση να μειώσει την θητεία . Δυστυχώς όπως και άλλα πολλά πράγματα στην Ελλάδα όλα έγιναν στο ποδάρι  χωρίς μακροχρόνιο σχεδιασμό , με απότομη μείωση της θητείας από 18 μήνες σταδιακά στους 9 μήνες , χωρίς ταυτόχρονα να έχει προσληφθεί ο απαιτούμενος από τα σχέδια αριθμός ΕΠ.ΟΠ. .

Τα πρώτα χρονιά ήταν αρκετά δύσκολα , όπως  λέμε οι πρώτες σειρές , Τα πέτρινα χρόνια . Πολλές υπηρεσίες (είχαμε φτάσει και τις 12 ανά μήνα) , χωρίς απαλλαγές , χωρίς να ξέρουν οι προϊστάμενοι πώς να μας αντιμετωπίσουν , σαν στελέχη η σαν κληρωτούς με αποτέλεσμα να υπάρχουν τα φαινόμενα « Τα στελέχη αριστερά οι ΕΠ.ΟΠ. και οι Στρατιώτες Δεξιά . Εσείς είστε εδώ για να αντικαταστήσετε τους Κληρωτούς αρά θα σας συμπεριφερόμαστε έτσι  , Άδειες αρχομένης Παρασκευή και πολλά άλλα.» .

Και ερχόμαστε στο σήμερα 17+ χρόνια μετά , ένα πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ που δεν αναφέρει τους ΕΠ.ΟΠ. ούτε σε ένα άρθρο του , πλήρη απαξίωση στα προβλήματα που αφορούν ένα θεσμό που αποτελεί μαζί με τους Ε.Μ.Θ. την ραχοκοκαλιά των Ενόπλων Δυνάμεων , ένα θεσμό 25.000 περίπου στρατιωτικών . Σε 6 χρόνια από τώρα ο πρώτος Επαγγελματίας Οπλίτης Θα φτάσει την ηλικία των 50 Ετών και το Ν.Δ. 445/1974 θα του χτυπήσει την πόρτα και θα του δείξει την έξοδο ,  θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμα , με έναν νόμο Κατρουγκαλου που θα τους δίνει ψίχουλα , με παιδιά να σπουδάζουν και τα έξοδα να τρέχουν. Λύσεις υπάρχουν , θέληση επίλυσης υπάρχει ; , σαν γραμματεία ΕΠ.ΟΠ. της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. έχουμε προτείνει λύση που θα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των συναδέλφων .

Τα προβλήματα που ταλανίζουν τον θεσμό μας είναι αρκετά , ενδεικτικά αναφέρω ,  Αναγνώριση Πτυχίων Α.Ε.Ι. –Α.Τ.Ε.Ι. και περαιτέρω αξιοποίηση των συναδέλφων που κατέχουν τέτοια πτυχία , Στέγαση (ενσωμάτωση των ελάχιστων ΣΟ-ΕΠΟΠ στα ΣΟΜΥ και στέγαση των ΕΠ.ΟΠ. εκεί , Υπενθυμίζω ότι και οι ΕΠ.ΟΠ. , Υπαξιωματικοί είναι ) , Συμμετοχή ΕΠ.ΟΠ. σε σχολεία γενικού στρατιωτικού ενδιαφέροντος προ όφελος της υπηρεσίας , Μετάλλια ευδόκιμού Υπηρεσίας (Έπρεπε ήδη οι Δυο πρώτες σειρές να τα λάβουν) ,μην  ξεχνάμε και τον εγκλωβισμό πολλών συναδέλφων στην παραμεθόριο για 10+ έτη και πολλά άλλα που μπορούν να λυθούν αρκεί να υπάρχει όπως είπα παραπάνω θέληση .

Και για να κλείσω , μην απαξιώνεται 25.000 συνάδελφους  , μην μας οδηγείτε σε συντάξεις φιλοδωρήματα , μην κλείνεται τα αυτιά σας στα προβλήματα μας. Επίσης καλώ όλους τους Επαγγελματίες Οπλίτες  να εγγράφονται στα Πρωτοβάθμια Σωματεία των περιοχών που υπηρετούνε για να αναδείξουμε τα προβλήματα μας , αλλά και ποιο ενεργά να βγούμε μπροστά εντός των Διοικητικών Συμβουλίων .

ΕΠ.ΟΠ. Επχιας(ΠΒ) Σαρρής Αθανάσιος

Γ.Γραμματέας Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Θεσσαλονίκης

Τομεάρχης Θεμάτων ΕΠ.ΟΠ.   Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.